" BungaMawarSyurga "

flaw

Hai selamat datang ke BungaMawarSyurga blog


" Akal cantik kerana berfikir, Lidah Cantik kerana banyak berdiam, Wajah cantik kerana senyuman, Hati cantik kerana jiwa yang murni, Suasana cantik kerana sentiasa Istiqamah, Kata-kata cantik kerana bercakap benar "

BungaMawarSyurga

Tips Mengekalkan Kesegaran Mata}
Saturday, December 4, 2010 | 5:45 AM | 0Comment

1. Ais
Ais boleh menyegarkan mata yang keletihan.Cara-caranya:
1)Bungkus sebongkah ais batu yang kecil dengan seutas sapu tangan.
2)Tekapkan ais di mata sekitar 2-3 minit.
3)Lakukan perkara yang sama dengan mata lainnya.
Lebih baik dilakukan pada waktu pagi, kerana akan membuat mata menjadi lebih segar dan sedia melakukan aktiviti seharian.


2. Hirisan Tomato
Caranya cukup mudah :
1)Tekapkan hirisan tomato di mata selama 15 minit.
2)Hirisan tomatonya tidak perlu tebal-tebal.Sekitar 1/2 cm sahaja.
Selamat Mencuba...


Tips Penjagaan Mata


1. Elakkan dari minum air 2 jam sebelum tidur.Ini kerana minum air dengan banyak sebelum tidur akan mengakibatkan kulit pada bahagian bawah mata bengkak dan sembab.
2. Pastikan anda membersihkan solekan pada bahagian mata sebelum tidur. Jika solekan tidak ditanggal betul-betul, sisa-sisanya akan tertinggal pada mata. Anda harus ingat kulit bahagian mata amat lembut dan sensitif. Jika tidak dijaga dengan betul, ia boleh bertukar kehitaman, atau dipenuhi dengan bintik-bintik halus.
3. Jangan gunakan pelembap muka pada bahagian mata. Kandungan minyak dalam pelembap muka agak tinggi, dan ia boleh mengakibatkan 'oil seed' sekeliling zon mata. Sebaik-baiknya gunakan gel mata untuk merawat kulit mata yang lembut dan sensitif. Untuk hasil yang terbaik, gunakan gel mata yang mengandungi ekstrak timun, 'witch hazel', dan pro vitamin B5.

Tips Melembabkan MukaBersihkan muka dengan air suam. Panaskan madu hingga menjadi suam-suam kuku. Sapukan madu ini pada muka dan urutkan perlahan-lahan. Biarkan setengah jam dan bersihkan.
Selamat Mencuba...Labels: